вівторок, 28 березня 2017 р.

Використання комп’ютерних технологій в інформаційному забезпеченні користувачів бібліотеки

Використання  комп’ютерних технологій
 в інформаційному забезпеченні користувачів бібліотеки


Сьогодні компютер увійшов у всі сфери людської діяльності, бібліотека – не виняток. З кожним днем все тяжче уявляти книгозбірню без електронної техніки та комп’ютерних технологій.
         Наш основний користувач – школярі, а вони прагнуть розвивати свої творчі здібності, бажають прийти в бібліотеку і отримати те, що їх цікавить, а це можливо за впровадження мультимедійних технологій, розвитку мережевої взаємодії бібліотек, підключення до світової системи Інтернет. Діти - та категорія, яка націлена на майбутнє. Вони охоче і з легкістю оволодівають новими технологіями.
         Сучасна бібліотека повинна мати в своїх фондах не тільки книги і періодику. Комп’ютер в бібліотеці – медіатека, якісно нове забезпечення можливостей для самопідготовки, реалізації своїх професійних та дозвіллевих потреб . Користувач бібліотеки може самостійно здобувати інформацію, читаючи не лише книги, але й отримувати знання з Інтернету, СD-дисків, прослуховувати аудіозаписи, переглядати відеофільми, використовувати все це для написання рефератів, доповідей, творів, для підготовки уроків, МАНівських робіт, проектів тощо.
         Без комп’ютерної техніки неможливо уявити сучасну бібліотеку, адже вона дозволяє збільшити кількість відвідувань, полегшити працю бібліотекаря. А найголовніше – комп’ютеризація бібліотек відкриває можливості для більш повного задоволення читацьких запитів, підвищує відсоток якісної підготовки домашніх завдань, зменшує витрати часу на пошук необхідної інформації, робить доступ практично до будь-якої інформації відкритим.
 Звичайно, нашій бібліотеці ще далеко до тих закладів, де всі бібліотечні процеси виконує комп’ютер: електронні формуляри, автоматизована видача книг за штрих-кодами, замовлення, списання літератури і т.д. Але навіть за відсутності Інтернету (сподіваємося, що завдяки програмі «Бібліоміст» наша бібліотека буде під’єднана до світової мережі), ми маємо можливість за допомогою електронних ресурсів покращувати інформаційне забезпечення користувачів бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар