вівторок, 28 березня 2017 р.

Інноваційні форми роботи шкільної бібліотеки з читачами

Інноваційні форми роботи шкільної бібліотеки з читачами


   Актуальною проблемою є впровадження в роботу бібліотек новітніх інформаційних технологій
  Сьогодні в Україні йде процес становлення нової системи освіти й виховання, зорієнтованої на входження у світовий освітній простір. У цих умовах бібліотекарю необхідно орієнтуватися в широкому аспекті інноваційних технологій, ідей, напрямків.
  Відповідно до статті 19 закону України «про освіту» одним з учасників навчально-виховного процесу є бібліотекар, тому й зусилля бібліотеки спрямовані на те, щоб знайти, підтримати, розвити в учнів кращі людські якості, закласти механізм самореалізації, саморозвитку, самовиховання. У роботі бібліотеки виділяються масові, групові й індивідуальні форми. Найбільш діючим засобом у роботі шкільної бібліотеки є проведення масових заходів.
  Розвиток новітніх технологій викликає нові проблеми, пов'язані з використанням інформації. Основна вимога до масової роботи - чітка організація об'єднання читачів одного віку.
  У сучасних умовах основними завданнями шкільної бібліотеки є:
- сприяти реалізації державної політики в галузі освіти, розвитку навчально-виховного процесу;
- виховувати у школярів культуру, національну свідомість, шанобливе ставлення до книги як го­ловного джерела знань;
- забезпечувати ріст професійної компетентності педагогічних кадрів;
- сприяти різними формами і методами бібліотечної роботи самоосвіті учнів і педагогів, забезпеченню літературою їхніх культурних потреб;
- підносити на якісно новий рівень бібліотечну справу.
- Шкільна бібліотека має утвердитись як центр духовного становлення особистості, духовної куль­тури школярів, формування духовних ціннісних орієнтацій через засвоєння надбань вітчизняної і світової культури.    Сьогодні навчально-виховний процес спрямований на виховання учня - суб'єкта культури і власної життєтворчості. Школа має за­безпечити духовний розвиток і саморозвиток осо­бистості, навчити вихованців мистецтву жити і технологіям життєтворчості. І в цьому процесі найактивнішу участь має взяти шкільна бібліотека.
- Бібліотека повинна акцентувати увагу педагогів на нових методичних доробках, розробках, ідеях, концепціях щодо навчання і виховання підростаю­чих поколінь з орієнтацією на формування гро­мадських якостей особистості, гуманістичні ідеали і вселюдські морально-етичні цінності.

Немає коментарів:

Дописати коментар