вівторок, 28 березня 2017 р.

Проблеми адаптації бібліотек до умов цифрової культури

Проблеми адаптації бібліотек до умов цифрової культури


   Проблемою проблем розвитку бібліотечної галузі є її адаптація до умов цифрової культури. Процес переходу на електронні технології і носії інформації йде прискореними темпами і недалекий той час, коли цифрова культура стане панівною. Вона визначатиме характер суспільних і міжлюдських відносин, інформаційних обмінів. Звичайно, це викликає необхідність суттєвих змін у діяльності бібліотек як історично сформованих центрів накопичення, збереження і поширення знань, інформації, культурних надбань.
   Але це не означає автоматично (слід відразу зазначити!) невідворотної кризи бібліотек, тим більше не повинно породжувати ніяких панічних настроїв. Цифрові технології  і культура, що на них виростає, традиційних здобутків цивілізації не відкидає, а їх доповнює, збагачує, відкриває нові можливості культуротворення, являє собою рух вгору по спіралі. Бібліотекам це дає нові шанси на успіх. Вони не вперше переживають зміну носіїв, технологій фіксації і поширення інформації. Винаходи паперу, друкарського верстата, а тепер і комп’ютера – історичні віхи. Кожен попередній період закінчувався перебудовою і піднесенням бібліотечного життя.
   Цифровізація об’єктивно працює на бібліотечну справу. Вона дає можливість бібліотекам:
–       формувати необмежений за обсягом інформаційний ресурс (святая святих бібліотеки);
–       інтегрувати у фонді всі види інформації на всіх існуючих її носіях (давня мрія всіх бібліотекарів);
–       забезпечити доступ читача/користувача до будь-якої відкритої інформації в будь-якому місці планети (ідеал бібліотечного обслуговування);
–       створювати умови для перетворення професії бібліотекаря в першорядну постать інтелектуального життя (веління інформаційної епохи).
  Реалізація всього цього залежить насамперед від самого бібліотечного співтовариства. Наскільки воно зуміє побачити глибинні явища цифрової культури, що трансформують бібліотечний предмет – виробництво і використання інформації і відповідно спроектувати їх на свою діяльність? Які знайде воно бібліотечні ніші і методи їх заповнення в багатоманітній конкуренції суб’єктів інформаційного простору?

Немає коментарів:

Дописати коментар